Relațiile umane nu sunt deloc simple și rareori se încadrează în tiparele din cărți, filme sau din propria imaginație.
De multe ori, în loc să ne ducă la fericire și împlinire, relațiile se pot transforma într-un ciclu vicios care ne subminează stima de sine și ne fac să credem că doar așa pot sta lucrurile într-o relație.
Se vorbește tot mai des despre relații toxice, doar că, mai ales atunci când ești implicat emoțional, e destul de greu să realizezi că te afli într-o astfel de relație.
Și, totuși, ce este o relație toxică?
Când vorbim despre relații toxice, nu ne referim doar la relații de cuplu. Ele pot lua diverse forme, de la relații de prietenie, relații cu membri ai familiei, relații profesionale și, bineînțeles, relații de cuplu.
O relație toxică este o interacțiune sau legatura care are un impact negativ asupra unuia sau ambelor persoane implicate.
Poate fi vorba despre manipulare, dominanță, narcisism, gelozie excesivă și îngrădirea libertății într-un fel sau altul, lipsă de respect, certuri nesfârșite, abuz emotional, lipsă de respect sau lipsă de sprijin emoțional.
Este important să recunoaștem semnele și să căutăm să ne protejăm în astfel de situații, să punem limite sănătoase și, pe cât se poate, să ne îndepărtăm de persoanele care nu ne tratează cu respect.
Dar unul dintre cele mai periculoase aspecte ale relațiilor toxice este că ajung să creeze dependență emoțională. Cumva, ajungi să crezi că aceasta este normalitatea și să fii atras(ă) de parteneri (sau prieteni, colegi, șefi) care au același tip de comportament.
Astfel de relații ajung să îți distrugă stima de sine, să alimenteze frica de singurătate, dar și să ducă la convingerea că nu meriți mai mult.
Persoanele aflate în relații toxice au tendința de a idealiza persoana toxică, justificându-i constant comportamentul sau crezând că se vor schimba. Sau, mai rău, ajung să creadă că este vina lor.
Ce este dependența de relații toxice?
Poate că o să te gândești că nu există așa ceva.
Cum să fie cineva dependent de ceva ce îi face rău? De ce ar căuta iar și iar parteneri care să se poarte într-un fel lipsit de respect, de susținere sau care să îi facă să se simtă neimportanți și nedemni de iubire?
Din păcate, nu este o decizie conștientă și nici nu trebuie să fie logică.
O astfel de dependență este alimentată de traume din trecut sau de modelele relaționale disfuncționale pe care persoana le-a întâlnit în trecut.
Eliberarea bagajului emoțional din trecut poate face o mare diferență, lăsând loc pentru conștientizarea interacțiunilor care nu ne fac bine, precum și pentru puterea de a schimba ceva.
Eu am sentimentul că fiecare dintre noi are în viață cel puțin o relație toxică.
Dacă este vorba de relația de cuplu, este destul de grav și poate și greu de schimbat lucrurile. Dar e posibil să fie vorba de un șef abuziv, o colegă care te subminează continuu sau poate chiar unul dintre părinți.
Te invit la un atelier de eliberare emoțională în care vom lucra pe Dependența emoțională și relații toxice, folosindu-ne de Codul Emoțiilor.
Atelierul are loc Marți, de 27 februarie, la ora 17.00.
Vrei să vii?
Scrie-i Florinei (Whatsapp +33 6 31 73 10 11 ) sau cumpară accesul direct pe site.
Ne vedem Marți?