Sensul existenţei noastre este să fim fericiţi.
Dalai Lama
Astăzi te întâmpin cu foarte multă bucurie. Dacă respirația de ieri era profundă pentru că urma să vorbesc despre ceea ce nu mă motivează pe mine, dar știam că este un pas important în pregătirea călătoriei tale spre iubire, astăzi iau o inspirație profundă umplută de fericire, pentru că astăzi zâmbesc cu tot sufletul meu, gândindu-mă la ce reprezintă celălalt factor catalizator al succesului tău. Te întrebi de ce vorbesc despre succesul tău? Această carte îți demonstrează, pas cu pas, cum ceea ce părea imposibil devine posibil. Împreună studiem cum putem să dăm la o parte tot ce stă între tine, cea de acum, și tu, cea ajunsă la destinație. Această carte este menită să îți atragă atenția asupra multor aspecte importante care până acum erau trecute cu vederea pentru că păreau lipsite de relevanță.
Un mesaj ce apare pe oglinzile mașinilor mi-a dat de furcă în înțelegerea sensului și traducerea lui: “Objects in the mirror are closer then they appear” (Obiectele în oglindă sunt mai aproape decât apar). Cred că traducerea pe oglinzi este diferită, astfel încât am petrecut mult timp încercând să înțeleg care este semnificația ideii că obiectele din oglindă sunt mai aproape. Când am scris acest capitol am spus că obiectele în oglindă sunt mai aproape decât în realitate. Un prieten mi-a atras atenția că lucrurile stau invers- obiectele, în realitate, sunt mai aproape decât par în oglindă. Un lucru e sigur – imaginea din oglindă este deformată, ea nu reflectă fidel realitatea. Ca măsură de siguranță, știu că, atunci când parchez mașina, dacă am o mașină sau un perete în oglinda retrovizoare, distanța reală până la obiect este mult mai mare decât cea pe care o văd eu în oglindă. Eu văd obiectele în oglinda retrovizoare mai apropiate decât sunt ele în realitate. Astfel, șoferul oprește la timp, păstrând o distanță de securitate. Pornind de la această idee, împreună vom pune o lupă pe toate aspectele importante ale vieții tale pentru a păstra o distanță de securitate.
Până la partea de securitate mai avem puțin pentru că și astăzi suntem tot în etapa pregătirilor. Uite cum trec zilele, iar eu consider că noi avem nevoie să mai facem pregătiri înainte de a porni la drum. Sunt o persoană atentă la detalii și când fac o treabă e important să știu că toate sunt pregătite, astfel încât călătoria să fie cât mai plăcută. Ceea ce aleg să împărtășesc cu tine vine din propria mea experiență. Am urmărit lucrurile care mi-au asigurat mie succesul, astfel încât simpla copiere a acțiunilor mele îți asigură și ție garanția reușitei. Fiecare pas își are locul lui în această călătorie, iar eu sunt aici să te motivez pe tot parcursul și să te încurajez să vizualizezi deja cum va arăta viața ta în momentul în care vei termina de citit cartea și de practicat toate exercițiile.
Dacă pe omul cavernelor îl motiva fuga de animalul feroce, pe mine mă motivează bucuria vieții pe care o am când bifez pe listă toate indiciile îndeplinite pentru relația perfectă cu soțul meu. Ca o paranteză, într-un episod dintr-un serial de comedie pe care îl urmăresc, soția citește cu voce tare și entuziasmată fiecare sarcină neîndeplinită, bifând-o pe fiecare în parte. Soțul ei, foarte nedumerit, vine și o întreabă ce se întâmplă. Soția, plină de entuziasm, îi răspunde că simte o satisfacție extraordinară că poate să bifeze tot ceea ce nu poate realiza în momentul de față. Dacă nu poate avea altfel de reușite, măcar să se bucure că bifează această listă de nereușite. De fiecare dată când îmi amintesc de faza respectivă mă gândesc cu bucurie la viața mea, la propriile mele liste și mă gândesc că, dacă nu apuc să fac ceea ce îmi propun, și eu pot să bifez nerealizările. Dacă am reușit să te fac și pe tine să zâmbești gândindu-te la lista ta interminabilă cu treburi de făcut, te rog privește cu entuziasm și încredere la viața ta, bucurându-te pur și simplu de viața pe care o ai, pentru că acum știi ce să faci și poți să o șlefuiești, astfel încât să devină exact așa cum îți dorești.
Este foarte important, după cum am precizat și în descrierea obiectivului SMART, să poți măsura rezultatele pe care le obții. Dacă nu cuantifici rezultatele obținute nu poți măsura evoluția ta. Ai nevoie de un termen de comparație între punctul A și punctul B. Chiar dacă relația ta nu este perfectă acum, pe măsură ce bifezi câte un indiciu vei avea satisfacția progresului tău. Fiecare indiciu bifat îți confirmă că ești tot mai aproape de relația pe care o dorești cu partenerul tău. Călătoria ta este cu suișuri și coborâșuri. Oricât de optimistă sunt eu, viața ta nu va fi perfectă doar pentru că tu citești această carte.
Lorand Soares Szasz spunea că optimismul și entuziasmul sunt precum ștergătoarele de parbriz pe timp de ploaie: nu opresc intemperia, dar te ajută să îți continui cu bine drumul. Dacă relația ta a fost până acum provocatoare, vreau să știi că provocările vor continua să te pună la încercare, cel puțin pentru o vreme. Dar îți cer să fii atentă la amănunte precum frecvență și intensitate. Unul dintre clienții mei era foarte încântat de progresele făcute în relația cu soția sa, până la prima ceartă. La prima întâlnire după ceartă era descurajat. Eu, foarte senină, l-am întrebat cât timp a trecut între ultimele două certuri, răspunsul primit a fost: mai mult de o săptămână. La întrebarea Cât de des se certau înainte? răspunsul a fost: aproape zilnic. Mergând mai departe, l-am întrebat cum a fost ultima ceartă. El și-a păstrat calmul, deci a fost mai mult o discuție aprinsă din partea ei, în care el a ascultat-o. Clientul meu și-a dat seama că a fost atent la soția lui, a auzit ce îi spune, și-a dat seama că nu a reacționat, iar discuția nu a degenerat în dispută. În realitate, a fost pentru prima dată când, în loc de ceartă, simte că a auzit ce avea de spus soția lui. În concluzie, relația lor nu era încă roz, dar în loc să vadă problema, el a văzut progresul.
În momentul în care ai relația perfectă cu partenerul tău bucuria ta poate fi măsurată prin conștientizarea diverselor situații ce îți confirmă că tot ceea ce trăiești nu este doar o amăgire. Pentru a duce mai departe procesul început ieri, astăzi vei identifica toate beneficiile pe care relația ta ți le aduce ție, familiei tale și tuturor celor cu care interacționezi. Forța de a merge înainte este la mijlocul celor două extreme: De ce fugi? și Spre ce te îndrepți? Chiar dacă simți că ești motivată de răspunsurile doar la una dintre aceste întrebări, cealaltă părând banală sau neinteresantă, experiența își spune cuvântul: te ajută să știi ce îți dorești și ce nu îți dorești. Ambele sunt importante și te țin pe calea de mijloc. Un coleg de muncă mi-a mărturisit că soția lui îl înșală. El i-a fost fidel întreaga relație, iar ea îl înșelase în repetate rânduri. Pentru că el se considera corect înaintea ei, concluzia la care am ajuns împreună a fost că el nu și-a spus niciodată că își dorește ca soția lui să îi fie fidelă. El credea că este suficient să fie fidel pentru a primi fidelitate. Doar când știi ce îți dorești poți construi realitatea care să corespundă fidel visului tău.
S-ar putea să mă întrebi de ce nu am început ziua de ieri cu aceste liste pozitive. Răspunsul meu cel mai sincer este că m-am lăsat ghidată de intuiție. Înainte de a vedea o casă că strălucește, mă duc să fac curat și descopăr mizeria ascunsă. Prefer să identific tot ce îmi poate umbri fericirea, pentru ca apoi să aștern simbolurile strălucitoare la care să privesc cu entuziasm. Dacă ziua de ieri a fost dificilă și ți-a fost greu să identifici ce aspecte nu dorești să fie prezente în relația ta, ziua de astăzi va aduce claritate prin prezentarea tuturor aspectelor pe care ți le dorești.
Ce am observat eu când am întocmit primele mele liste este că același aspect poate fi trecut în cele patru liste. Să luăm câteva exemple pentru fiecare listă:
Dureri evitate pentru mine și familia mea | Dureri evitate pentru ceilalți |
Sunt nefericită | Îi fac pe ceilalți să fie nefericiți prin comportamentul meu |
Nu mă bucur de succese împreună cu persoana iubită | Îi descurajez și pe alții să aibă realizări sau să se bucure de realizările lor |
Beneficii pentru mine și familia mea | Beneficii pentru ceilalți |
Sunt fericită | Aduc fericire pe chipurile celorlalți |
Sărbătoresc fiecare succes împreună cu partenerul meu | Îi motivez pe ceilalți să se bucure de fiecare reușită și îi încurajez în drumul lor spre succes |
Sarcina ta pentru astăzi este să identifici toate aceste beneficii, toate aceste confirmări că relația ta este așa cum ai descris-o în prima zi. O parte din beneficiile găsite pentru tine și pentru familia ta vor fi asemănătoare cu indiciile definiției pe care ai acordat-o tu pentru relația pe care o dorești. Îți reamintesc și subliniez și pentru ziua de azi: numărul de dureri și de beneficii din fiecare listă trebuie să fie egal, minimum 10 pentru fiecare listă în parte. Pare provocator, dar pe modelul anterior poți completa un aspect adaptat în fiecare dintre cele patru liste. Precizez că nu este nevoie ca aceste aspecte identificate să fie legate între ele. Am lăsat acest exemplu pentru a te inspira în cazul în care îți este greu să identifici indicii privind durerile sau beneficiile care te motivează să ai relația perfectă.
Vreau să îți argumentez acum de ce ai nevoie de aceste patru liste și nu două sau trei, de asemenea, de ce ele trebuie să fie în echilibru pe balanță. Pe de o parte, identifici cele două categorii: dureri și beneficii. Pe de altă parte, urmărești impactul asupra ta și asupra celorlalți.
Ți-am spus că omul din peșteră a fost motivat să fugă pentru că știa de cine trebuie să se păzească pentru a supraviețui. De asemenea, ți-am spus că eu sunt motivată să-mi îndeplinesc intenția, pentru că știu ceea ce îmi doresc să obțin. Trăim într-o lume duală în care obiectul pe care îl privești va avea întotdeauna două extreme, de exemplu: sus-jos, stânga-dreapta, cald-rece, lumină-întuneric, mare-mic, etc. Acești factori motivatori sunt precum fețele unei monede- nu putem desprinde fața unei monede. Când rupi o foaie de hârtie în două ea va avea din nou partea stângă și partea dreaptă. În timp ce te îndrepți spre obiectivul tău, în spate vezi de ce fugi, iar în față vezi spre ce te îndrepți. Precum un șofer ce conduce atent, periodic, tu te asiguri în oglinzile retrovizoare, dar focusul este pe drumul din fața ta.
Celălalt aspect al acestor liste se referă la tine și la ceilalți. De ce trebuie să te gândești la ceilalți? Indiferent către care religie te îndrepți vei vedea noțiuni despre importanța iubirii față de aproapele tău, indiferent cine este el. Vom aprofunda pe parcursul călătoriei o noțiune menită să întărească și mai mult ceea ce spune fiecare religie legat de iubirea aproapelui, dar pentru astăzi subliniez faptul că, gândindu-te la impactul pozitiv sau negativ pe care fericirea ta îl poate avea asupra celorlalți, vei fi motivată să îți schimbi starea, să te bucuri cu ei de o modalitate nouă de a privi lumea de acum înainte. De asemenea, dacă te gândești doar la tine, ignorând bunăstarea celorlalți, ești egoistă, iar subconștientul tău se va opune să îți faci bine doar ție. Fericirea ta nu se poate realiza prin nefericirea celorlalți. Există o interdependență între starea ta de bine și a celor din jurul tău. Fericirea ta se oglindește în fericirea celorlalți, iar tu ai nevoie să îi vezi și pe ceilalți fericiți pentru a fi pe deplin fericită
De ce nu este suficient să te gândești doar la ceilalți? Știi cum se comportă un copil căruia nu i se oferă atenție? Un copil care nu primește atenție pozitivă va face tot posibilul să atragă atenția sub formă negativă. Dacă nu te gândești la beneficiile tale, subconștientul, deși este dornic să vadă fericirea celorlalți, va sabota succesului tău, indiferent de cât de nobilă este cauza pentru care îți dorești succesul. Tu ai nevoie să conștientizezi care sunt beneficiile pentru tine, respectiv durerile de evitat, în relația cu partenerul tău. Aceste beneficii te vor face să visezi cu ochii deschiși la această relație până în ziua în care ceea ce ai visat devine realitate.
Îți cer să completezi cele două liste de beneficii, folosind modelul anterior. Alte exemple sunt: prietenii tăi sunt nerăbdători să petreacă timp cu tine pentru a se conecta cu energia ta extraordinară, ai un partener cu care să împărtășești bucuriile fiecărei zile, ai parte de susținere și încurajări pentru a face lucrurile din ce în ce mai bine, etc.
Exercițiile zilei 3:
Completează 2 liste, cu același număr de beneficii, minimum 10 pentru fiecare:
□ Lista beneficiilor pentru tine și pentru familia ta, trăind relația perfectă;
□ Lista beneficiilor pentru alții, ca urmare a relației tale perfecte.
Recitește intenția stabilită în prima zi pentru ca zilnic să îți amintești care e obiectivul pentru aceste 28 de zile.
Provocarea zilei:
Alege unul dintre beneficiile scrise și gândește-te la el. Ce reprezintă pentru tine? Conștientizează sentimentele pe care le trăiești, imaginându-ți că acel beneficiu este deja real în relația ta!
Recomandarea zilei:
Cartea Women who love too much – Femei care iubesc prea mult, de Robin Norwood e un titlu care vorbește de la sine. Când oferi prea multă iubire partenerului există ceva de vindecat în interior. Dacă vrei să afli de ce unele femei iubesc prea mult, dacă tu simți că oferi prea multă iubire este o lectură obligatorie pentru tine.
Afirmația zilei:
Aleg să trăiesc cu bucurie ziua de astăzi