Curriculum
Curs: Cartea Relația Perfectă Audio Book
Autentificare

Curriculum

Cartea Relația Perfectă Audio Book

Text lesson

Ziua 6 – Ce este asta?

Lumea pe care am creat-o este un proces al gândirii noastre. Nu poate fi schimbată fără a ne schimba gândirea.

Albert Einstein

 

Când am concretizat ideea acestei cărți mi-am propus să scriu zilnic câte un capitol, astfel încât să înaintez și eu în același ritm cu tine prin toate schimbările tale. Ceea ce îți spun ție să faci zilnic, fac și eu. Dimineața mă trezesc plină de bucurie să văd că sunt matinală, știind că toți dorm și eu mă pot retrage în colțul meu de liniște pentru a-mi face rutina deja foarte dragă mie. Prin perseverența mea am inspirat și motivat familia, prietenii, cunoștințele, clienții, chiar și persoane pe care nu le cunosc personal – menționez asta pentru că am primit mesaje de mulțumire de la persoane pe care nu le cunoșteam până atunci. Dacă rutina mea conține acum multe elemente, am început-o cu primul pas, acela de a-mi oferi 5 minute zilnic. Al doilea pas a fost să fiu consecventă, zi de zi să mă întorc înspre mine, cu răbdare și căldură, treptat cu tot mai multă apreciere și în final cu iubire. Indiferent cât de ocupată ești acasă sau la serviciu, tu meriți să îți oferi ție 5 minute zilnic.

Astăzi vom vorbi despre recuperarea puterii tale. Pentru a putea schimba convingerile ce ți-au dictat viața până acum putem folosi diverse mijloace. Îmi doresc să te încurajez și să te asigur că există o diversitate de moduri și instrumente pentru a reuși. Cei care au conceput metode de vindecare pentru care au înregistrat denumirea obișnuiesc să spună audienței că este cea mai bună metodă care există și care garantează reușite în diversele arii acoperite. 

Deși am testat astfel de metode și le confirm reușitele, eu am fost curioasă să descopăr și alte metode de vindecare. Am descoperit că unii rezonează cu un tip de terapie, alții cu altul. Am văzut situații în care o persoană nu a rezonat cu un terapeut, dar a rezonat cu un alt practician al aceleiași tehnici de terapie. Am înțeles că fiecare terapie aduce beneficii persoanelor care au nevoie. Dacă în cazul problemelor de sănătate obișnuim să mergem la mai mulți medici pentru a verifica un diagnostic și pentru a primi cel mai bun tratament, în cazul vindecării emoționale este recomandabil să găsim terapeuții cu care rezonăm cel mai bine și să ne lăsăm ghidați în călătoria vindecării. 

Dacă ai testat beneficiile unei terapii cu ajutorul unei persoane cu care nu ai rezonat, este posibil să nu fi beneficiat de rezultatele terapiei și să fi concluzionat că acea terapie nu este bună. Ești dezamăgită, aveai alte așteptări și multe recomandări. Dezamăgire, ce cuvânt frumos! În atelierele de prezentare a modulelor de programare neuro-lingvistică (din engleză NLP – Neuro Linguistic Programming) se atrage atenția asupra cuvintelor: amăgire și dezamăgire. Dez-amăgire, deși în alte limbi nu este construit similar, în română e un joc foarte plăcut de cuvinte. Tu te amăgești (numai eu știu de câte ori am făcut asta în trecutul meu), iar la un moment dat, o persoană vine și te dez-amăgește. Te scoate din amăgirea ta. Să considerăm acest exemplu: tu te amăgești că soțul tău va pregăti masa pentru când ajungi acasă, iar când deschizi ușa de la bucătărie descoperi cu dez-amăgire că nu și-a spălat nici măcar vasele de la micul dejun, ce să mai vorbești de pregătitul mesei! Cam așa stau lucrurile cu amăgirea asta, femeilor le place să își facă tot felul de scenarii despre tot ce trebuie să facă partenerii lor, au o listă completă cu sarcinile bărbaților. Cu toate acestea, ei nici măcar nu știu că există o astfel de listă. Femeile sunt mereu dez-amăgite pentru că bărbații nu știu toate sarcinile pe care le au și astfel nu le duc la bun sfârșit.

Îmi place când ne punem la povești, dar e timpul să revenim la călătoria noastră. Caută, te rog, la tine în casă acest obiect, ține-l în mână și continuă această discuție cu mine.

UqZAAAC30lEQVQAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAChbuR8PF0E8AAAAAElFTkSuQmCC

Ce este asta? Cu siguranță îmi răspunzi că “este un creion”. Acum, voi presupune că ai un creion în mână și că un cățel vine la tine și îi arăți și lui acest obiect. Ce va face cățelul cu el?

Crezi că îl va mușca? Perfect! În cazul acesta, crezi că acest cățel vede acest obiect ca pe un creion / instrument de scris?

“Nu, sigur nu îl vede ca pe un creion, cred că îl vede ca pe o jucărie de ros”. Poate chiar ai un câine care se bucură maxim de câte ori vede vreun pix sau creion la îndemâna lui.

Ești de acord cu mine că tu vezi un creion, iar cățelul vede o jucărie de ros? “Categoric!”

Mergem mai departe, cine are dreptate? Tu sau cățelul?

“Cred că amândoi avem dreptate?!”

Da, perfect! Amândoi aveți dreptate. Tu poți folosi creionul să scrii, iar cățelul îl poate folosi ca pe o jucărie de ros. Sunt fericită că până aici ne înțelegem perfect. Să vedem ce se întâmplă mai departe. 

Presupunem acum că pui creionul pe birou, iei cățelul cu tine și închizi ușa cu cheia. Nu rămâne nimeni în birou, nici om, nici alt animal. În acel moment, când încăperea e goală, ce devine acest obiect: un creion sau o jucărie de ros?

Aici sper că te-am pus pe gânduri. După un timp de reflecție îmi răspunzi: “Ei bine, cred că nu este nici una, nici alta. Este… nimic.”

Într-adevăr, ai dreptate! Este nimic! Ar putea să fie orice, dar nefiind nimeni în încăpere, este doar nimic. Acesta este conceptul de vacuitate a lucrurilor. 

Dar oare ce se întâmplă când deschizi ușa și vezi din nou obiectul de pe birou? Ce devine acest obiect acum?

“Devine din nou creion”.

Perfect, iar dacă în locul tău intră cățelul în birou, ce devine acest obiect atunci?

“În acest caz el este o jucărie de ros.”

Îmi place cum decurge conversația noastră în această dimineață, așa că vreau să mergem în profunzime. Ce se întâmplă cu acest obiect dacă atât tu, cât și cățelul intrați amândoi în birou împreună, în același moment?

“Păi, în acest caz, obiectul de pe birou redevine atât creion, cât și jucărie de ros.”

Putem spune că există două realități care se proiectează în încăpere în același timp? Nu e ca și cum realitatea ta ar alunga realitatea cățelului afară din birou. Am dreptate?

“Știi deja că ai dreptate.”

Super. Acum am ajuns la întrebarea cheie: Dacă acest creion devine creion doar atunci când tu intri în cameră, atunci creionul vine dinspre el sau vine de la tine, din mintea ta?

“Ei bine, dacă acest creion devine creion doar când eu intru în încăpere, atunci trebuie să vină de la mine, din mintea mea.”

 

Haide să extindem discuția pe care tocmai am avut-o. Creionul este un simbol. Este scurtătura pentru a învăța cum să ai viața pe care o dorești. Acest creion te ajută să-ți asumi responsabilitatea pentru ceea ce se întâmplă în viața ta. Oprește-te! Nu îți spun acest lucru pentru a te învinovăți. Gândirea și convingerile tale te-au determinat să faci anumite alegeri în viață. Nu te învinovăți pentru greșelile de până acum. Nu vei schimba nimic în bine dacă te învinovățești pentru alegerile tale. Nu vei schimba lucrurile în bine, nu vei șterge trecutul și nu vei face ca amintirile tale să se schimbe în ceva frumos. Conversația noastră anterioară despre înțelegerea vacuității este doar primul pas în asumarea responsabilității. 

În acest moment vreau să știi că am două vești pentru tine – una bună și una mai puțin bună. Pe care dintre ele vrei s-o afli prima? Vestea proastă este că ești 100% responsabilă pentru tot ceea ce se întâmplă în viața ta. Vestea bună este că ești 100% responsabilă pentru tot ceea ce se întâmplă în viața ta. Sunt cuvinte frumoase, puternice, dar, fără o explicație profundă, rămâi cu ele și cu frustrarea “dar eu de ce nu reușesc să am ce îmi doresc?”

Abia ai descoperit această explicație despre vacuitate și ridici mâna să faci o obiecție, pertinentă de altfel. “Normal că eu văd un creion, iar cățelul vede o jucărie! Cine a văzut vreodată un câine să scrie?!” Te încurajez să iei de azi înainte creionul cu tine și să îți amintești de conversația noastră în fiecare situație provocatoare.

Haide să schimbăm pentru moment obiectul discuției noastre. Uită-te la creion, dar de data aceasta imaginează-ți că te uiți la soțul tău, poți chiar să iei o poză cu soțul tău. Dacă nu ai un partener, alege o persoană care îți este antipatică, care te scoate din sărite cu ușurință. În timp ce îl sau o analizezi, uită-te cu atenție la tot ce simți tu în legătură cu această persoană. Ce părere ai, există cel puțin o persoană care nu îl / o vede la fel ca tine? Are această persoană în viața ei o ființă care o iubește, o apreciază, poate chiar o admiră? Dacă percepția ta despre această persoană ar veni de la ea, atunci toți ceilalți ar trebui să o vadă exact la fel ca și tine. Ceea ce vedem în ceilalți, vine de la noi. Orice ne deranjează la alții, are legătură cu noi. La fel cum un creion vine din mintea ta, calitățile persoanei din fața ta vin de la tine.

Te-am prevenit că această călătorie spre iubire începe cu propria ta vindecare. Acest pas este esențial și necesar pentru a vedea transformarea relației tale, pentru ca ea să devină așa cum ai descris-o în prima zi din jurnal.

Mai am o întrebare în legătură cu creionul din mâna ta. Dacă acest creion vine de la tine, ce se întâmplă dacă faci afirmații pozitive cu gândul de a-l transforma într-o bancnotă de 100€? Afirmațiile pozitive sunt menite să creeze realitatea pe care tu o afirmi. Am spus că ceea ce vezi vine de la tine. De ce nu funcționează afirmațiile pozitive? Ce s-a întâmplat? De ce ți-am demonstrat că ceea ce vezi în realitatea ta vine de la tine, când de fapt tu nu ai niciun control asupra realității tale? 

Da, realitatea ta este creată de tine. Faptul că nu ai putut să transformi creionul într-o bancnotă sau într-un diamant prin puterea gândului, îți arată că, deși realitatea vine de la tine, tu ești forțată să percepi această realitate așa cum o percepi acum. Iar realitatea pe care o percepi acum este forțată de ceva, iar acel ceva este o sămânță din mintea ta. Când ai lăsat creionul în biroul gol el a devenit nimic, un potențial infinit ce va avea o etichetă, o însemnătate doar în momentul în care există un observator. Când deschizi ușa de la birou, pentru ca tu să vezi creionul există o sămânță care a fost plantată în mintea ta în trecut, care se deschide și proiectează un creion pe ecranul minții tale. Această imagine minusculă din mintea ta corespunde creionului pe care îl vezi fizic în fața ta.

Așa cum tu ești forțată să vezi un creion datorită semințelor mentale, tot așa tu ești forțată să percepi oamenii și lucrurile din jurul tău datorită semințelor din mintea ta. Casa în care locuiești, întregul oraș, persoana care stă lângă tine, soțul, șeful, mama, prietenii, ei toți vin dinspre tine, din mintea ta. Chiar și eu, scriind aceste rânduri pentru ca tu să le citești, vin dinspre tine, din mintea ta. Această carte a fost scrisă pentru că tu ai avut semințe mentale ca să o citești.

Îmi place foarte mult să mă gândesc la agricultură când explic semințele mentale. Îmi place să îmi imaginez că am o grădină mentală care a fost vraiște. Am descoperit acest termen de semințe mentale și am început să fac curățenie: să smulg buruieni, să plantez semințe, să îngrijesc semințele și să admir rodul semințelor plantate. Frumusețea comparării grădinii mentale cu agricultura clasică stă în ușurința cu care se pot explica regulile de bază:

  1. Când ai plantat o sămânță îi lași timp să dea rod, nu poți să scoți o sămânță de morcov din pământ, dorind să o urmărești cum crește și să te aștepți să crească în continuare. Indiferent câte modificări genetice suferă o plantă, ea nu va crește instant.
  2. Semințele mentale cresc de 10000 de ori mai repede decât semințele agricole. Dacă dintr-o ghindă de câteva grame crește un stejar de câteva tone, imaginează-ți cum se poate transforma un sărut, un zâmbet, o clipă de atenție. Același lucru este valabil pentru o vorbă de ocară, pentru supărare, pentru o palmă, pentru critică, invidie și multe altele.
  3. Un alt lucru prețios învățat din agricultură îți atrage atenția asupra faptului că dintr-o sămânță de roșie nu poți avea rod un castravete. Dacă partenerul tău face ceva ce ție nu îți place, oprește-te din a-l critica. Dacă ceva nu îți place, cu siguranță ai plantat sămânța pentru rodul pe care îl culegi.
  4. Semințele mentale nu se referă doar la tine, doar la persoana ta, ceea ce fac alte persoane pe care tu le vezi sunt rodul semințelor pe care tu le-ai plantat. Când îți accepți responsabilitatea la un asemenea nivel, vei vedea transformându-se viața ta, viața apropiaților tăi, chiar și situația țării în care trăiești.
  5. Tot în cărțile motivaționale am învățat că lucrurile pe care îți concentrezi atenția persistă. Revenind în grădina ta mentală, când îți amintești din nou și din nou toate lucrurile negative, toate criticile, tu replantezi semințe identice cu cele inițiale, iar aceste semințe se comportă ca buruienile – nici nu e nevoie să le uzi, ele se extind și găsesc posibilitate să se înmulțească chiar și în cele mai nefavorabile condiții.
  6. Pentru a avea o grădină frumoasă trebuie să fii mereu atentă la buruieni, să plantezi semințe și să întreții florile ce au rodit.

Ca urmare a discuției noastre de astăzi, fără a te judeca sau critica, privește convingerile tale și felul în care le-ai permis să-ți influențeze deciziile. Începând de astăzi fii atentă la ceea ce gândești, la vorbele tale și la acțiunile tale, astfel încât, plantând semințe pentru ceea ce îți dorești, realitatea ta se va schimba. Amintește-ți când te-ai comportat ultima dată urât cu cineva, poate doar un gând, ceva minor, iar acum înțelegi de ce ai avut acea dispută cu partenerul tău, aparent fără niciun motiv, pentru că tu nu i-ai greșit cu nimic și chiar nu înțelegeai de ce, din nou, vă certați din nimic.

 

Exercițiile zilei 6:

□ De câte ori ai ocazia pe parcursul zilei repetă mantra Ho’oponopono: TE IUBESC. ÎMI PARE RĂU. IARTĂ-MĂ, TE ROG. MULȚUMESC.

□ Ia un creion cu tine și, pe parcursul zilei, ține-l în mână și amintește-ți de semințe, indiferent că ai o zi plină de întâmplări pozitive sau o zi plină de provocări.

□ Scrie minimum 10 motive de recunoștință pentru partenerul tău și / sau 10 motive de recunoștință pentru persoane cu care ai interacționat astăzi sau în trecut.

Recitește intenția stabilită în prima zi pentru ca zilnic să îți amintești care e obiectivul pentru aceste 28 de zile; parcurge vizual listele de beneficii și dureri.

Provocarea zilei:

Gândește-te din perspectiva creionului la o întâmplare de astăzi. Ce a fost diferit față de reacția ta normală din trecut? Cum poți să folosești această abordare nouă în cât mai multe experiențe de-a lungul zilei? Scrie în jurnal conștientizările de astăzi în urma folosirii creionului pentru înțelegerea realității.

Recomandarea zilei:

Filmul The Lake House – Casa de lângă lac (2006) – îmi doresc să spun că este o poveste de iubire imposibilă. Este atât de frumos să vezi cum ceea ce logic este imposibil devine posibil când știi că totul vine de la tine: o iubire ce este dincolo de timp și spațiu.

Afirmația zilei:

Creez realitatea mea cu bucurie

Ai ajuns la ultimul capitol gratuit, dacă îți place cartea, te invit să o achiziționezi pentru a o parcurge integral.
Cumpără acum
Relația Perfectă

FREE
VIEW